Nationale Ouderen dag

5 oktober was het Nationale Ouderen dag, een jaarlijks terugkerend evenement welke op de eerste vrijdag van oktober valt. De ‘Nationale Ouderen dag’ is een dag waar individuele wensen van ouderen kunnen worden vervuld. Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen.

Op ‘Nationale ouderen dag’ vervult Het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden van deze wensen.

Ouderen staan deze dag aan het roer. Zij dienen voor deze dag een wens in die ze moeilijk alleen kunnen realiseren. Vaak gaat het om kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk dorp bekijken, een kroket uit de muur trekken, een trouwjurk passen, samen op pad of herinneringen ophalen op het strand.

“Eigenlijk heb ik niet zo veel te wensen. Behalve een stukje nougat bij de koffie ofzo. Maar als ik dan toch nog iets mag meemaken, dan wil ik de Regenboogklasse zien schitteren tijdens de Sneekweek”, vertelt Janny de Boer (91). En dus namen we haar in 2016 mee het water op. “Ik heb mijn ups en downs, maar dat verrijkt je! Een gevoel van dankbaarheid overheerst als je dan terugkijk op deze dag.” 

Wat betekent Nationale ouderen dag voor ouderen?

De impact van Nationale ouderen dag is enorm. De eenvoudige wensen toveren bij ouderen een grote glimlach op het gezicht. De inspirerende verhalen achter de wensen ontroeren de wensen vervullers. De tijd en aandacht die jong en oud aan elkaar geven, zorgen vaak voor onvergetelijke momenten en blijvende contacten.

1 miljoen eenzame ouderen

Uiteraard steunt het Nationaal Ouderenfonds de ouderen ook de rest van het jaar. Ze halen ouderen uit hun isolement en zorgen voor meer sociale contacten en onvergetelijke momenten. En dat is hard nodig. Want in Nederland voelt maar liefst 1 op de 4 ouderen zich eenzaam. 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Zij krijgen hooguit eens per maand bezoek. Ontdek eens  hoe het Ouderenfonds eenzame en kwetsbare ouderen steunt.

  Nationale ouderen dag bij Zorgcentrum Aelsmeer

Wij als zorgcentrum wilden deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Dus zo gingen we aan de slag!  In eerste instantie hadden we ‘’financiële speelruimte ’’ nodig, want anders wordt het erg lastig om de wensen in vervulling te laten gaan. Dus hebben we contact opgenomen met Stichting Vrienden van Zorgcentrum Aelsmeer. Ze vonden het een mooi initiatief, daarvoor is toen door het bestuur van de Stichting een financiële pot gemaakt waaruit de wensen konden worden gefinancierd. Daarna was het de vraag hoe komen we aan wensen. Daarvoor hebben we  onze bewoners en cliënten gevraagd om wensen in te leveren welke wij in vervulling konden laten gaan.  Om een wens kenbaar te maken is er een “wensen kaart” ontworpen.De wensen konden worden ingeleverd , en daarna zijn er “in commissie” verschillende wensen uitgehaald welke uit gevoerd gaan worden.

Enkele wensen zijn bij de activiteiten begeleiding neergelegd omdat deze zo duur en uitgebreid waren dat een persoonlijke vervulling niet mogelijk was. ( zoals een boottocht met alle bewoners , en vaartochten naar Amsterdam. Misschien dat daar in 2019 iets mee kan worden gedaan. Gelukkig waren er wel ruim wensen welke  wij prima konden vervullen.

Enkele van deze wensen: Een dag naar de verjaardag van een zus in Friesland, een boswandeling , een rondrit met poffertjes eten, een dagje zee vissen, met de strandrups naar de zee.

De winnaars kregen bezoek van een commissie lid en kreeg een waardebon met de betreffende wens. Voor de invulling is er ook contact gezocht met ons reisbureau en door de extra inzet van enkele vrijwilligers konden de kosten ook een beetje binnen de perken blijven…

In de loop van dit jaar zult u dus af en toe bewoners en cliënten vertrekken vanuit het zorgcentrum voor een vervulling van een wens….