per 1 april starten we weer het fietsen met de duofiets

Lekker sportief, gezond voor lijf en leden, er even tussen uit op een ontspannen en sportieve manier. Samen met een vrijwilliger van de Stichting SAM ( sociale activiteiten medemens) kunt u een leuke fietstocht maken. De bestemming is aan U! U mag zeggen waar u naar toe wilt fietsen. Het is geheel kosteloos. Fietsen is op afspraak, u kunt zich opgeven bij een van de gastvrouwen/ heer van het wijkpunt. Voor informatie kunt u bellen met het wijkpunt Tel. 0297 820 979.

 
Geplaatst in: Nieuws

Nationale Ouderen dag

5 oktober was het Nationale Ouderen dag, een jaarlijks terugkerend evenement welke op de eerste vrijdag van oktober valt. De ‘Nationale Ouderen dag’ is een dag waar individuele wensen van ouderen kunnen worden vervuld. Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen.

Op ‘Nationale ouderen dag’ vervult Het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers duizenden van deze wensen.

Ouderen staan deze dag aan het roer. Zij dienen voor deze dag een wens in die ze moeilijk alleen kunnen realiseren. Vaak gaat het om kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk dorp bekijken, een kroket uit de muur trekken, een trouwjurk passen, samen op pad of herinneringen ophalen op het strand.

“Eigenlijk heb ik niet zo veel te wensen. Behalve een stukje nougat bij de koffie ofzo. Maar als ik dan toch nog iets mag meemaken, dan wil ik de Regenboogklasse zien schitteren tijdens de Sneekweek”, vertelt Janny de Boer (91). En dus namen we haar in 2016 mee het water op. “Ik heb mijn ups en downs, maar dat verrijkt je! Een gevoel van dankbaarheid overheerst als je dan terugkijk op deze dag.” 

Wat betekent Nationale ouderen dag voor ouderen?

De impact van Nationale ouderen dag is enorm. De eenvoudige wensen toveren bij ouderen een grote glimlach op het gezicht. De inspirerende verhalen achter de wensen ontroeren de wensen vervullers. De tijd en aandacht die jong en oud aan elkaar geven, zorgen vaak voor onvergetelijke momenten en blijvende contacten.

1 miljoen eenzame ouderen

Uiteraard steunt het Nationaal Ouderenfonds de ouderen ook de rest van het jaar. Ze halen ouderen uit hun isolement en zorgen voor meer sociale contacten en onvergetelijke momenten. En dat is hard nodig. Want in Nederland voelt maar liefst 1 op de 4 ouderen zich eenzaam. 200.000 ouderen zijn zelfs extreem eenzaam. Zij krijgen hooguit eens per maand bezoek. Ontdek eens  hoe het Ouderenfonds eenzame en kwetsbare ouderen steunt.

  Nationale ouderen dag bij Zorgcentrum Aelsmeer

Wij als zorgcentrum wilden deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Dus zo gingen we aan de slag!  In eerste instantie hadden we ‘’financiële speelruimte ’’ nodig, want anders wordt het erg lastig om de wensen in vervulling te laten gaan. Dus hebben we contact opgenomen met Stichting Vrienden van Zorgcentrum Aelsmeer. Ze vonden het een mooi initiatief, daarvoor is toen door het bestuur van de Stichting een financiële pot gemaakt waaruit de wensen konden worden gefinancierd. Daarna was het de vraag hoe komen we aan wensen. Daarvoor hebben we  onze bewoners en cliënten gevraagd om wensen in te leveren welke wij in vervulling konden laten gaan.  Om een wens kenbaar te maken is er een “wensen kaart” ontworpen.De wensen konden worden ingeleverd , en daarna zijn er “in commissie” verschillende wensen uitgehaald welke uit gevoerd gaan worden.

Enkele wensen zijn bij de activiteiten begeleiding neergelegd omdat deze zo duur en uitgebreid waren dat een persoonlijke vervulling niet mogelijk was. ( zoals een boottocht met alle bewoners , en vaartochten naar Amsterdam. Misschien dat daar in 2019 iets mee kan worden gedaan. Gelukkig waren er wel ruim wensen welke  wij prima konden vervullen.

Enkele van deze wensen: Een dag naar de verjaardag van een zus in Friesland, een boswandeling , een rondrit met poffertjes eten, een dagje zee vissen, met de strandrups naar de zee.

De winnaars kregen bezoek van een commissie lid en kreeg een waardebon met de betreffende wens. Voor de invulling is er ook contact gezocht met ons reisbureau en door de extra inzet van enkele vrijwilligers konden de kosten ook een beetje binnen de perken blijven…

In de loop van dit jaar zult u dus af en toe bewoners en cliënten vertrekken vanuit het zorgcentrum voor een vervulling van een wens….

Geplaatst in: Nieuws
Aandachtspunten bij hevige warmte of hitte voor onze bewoners:

Familie en bezoekers graag u aandacht☀ Elke bewoner krijgt 2 tot 3 liter vocht per dag ( dat zijn 7 tot 9 glazen)

☀ Bij elk eet- of drinkmoment een extra glas water of bouillon aanbieden

☀ zorg voor iets extra’s: bijv. gekoelde drank, ijs, gekoeld fruit.

☀ Raad het gebruik van alcohol af.

☀ Geef bedlegerige bewoners dagelijks een schoon kussensloop en leg lakens over het voeteneind (ipv. dekbed)

☀ Adviseer of geef zoveel mogelijk katoenen kleding

☀ Deel koude washandjes uit indien wenselijk

☀ Pas de activiteiten aan: niet teveel inspanning en zo mogelijk in de schaduw

☀ Laat de zonwering voor zonsopkomst neer en sluit vitrage/ gordijnen om zonlicht te temperen

☀ Goed smeren en hoofd bedekken bij naar buiten gaan

En vergeet vooral niet te genieten van het mooie weer !
Geplaatst in: Geen categorie

Thuiszorg huishouding viert feest!

Na twee jaar intensief te hebben samengewerkt met onze collega organisatie Flexicura mag Thuiszorg Aalsmeer per 1 januari 2018 weer zelf huishoudelijke verzorging aanbieden en zullen wij niet meer werken als onderaannemer van Flexicura.

Zoals u mogelijk weet wordt de huishoudelijke verzorging vanuit de gemeente (WMO) geïndiceerd waarna aanbieders van huishoudelijke verzorging daadwerkelijk de zorg mogen inzetten. De gemeente bepaalt welke organisaties hiervoor een contract krijgen. In vaktermen wordt dan gesproken over “gunning”.

Twee jaar lang hebben wij intensief met Flexicura samengewerkt, daar wij de gunning waren kwijtgeraakt. Om het werk voor medewerkers te behouden en om wisselingen in huishoudelijke hulp bij cliënten te voorkomen konden wij deze samenwerking aangaan. Immers onze medewerkers werkten soms al jaren bij vaste cliënten en hadden dikwijls een uitstekende vertrouwensband opgebouwd die wij heel graag intact hielden. Mede door de lange communicatielijnen die door de constructie van onder aannemer ontstonden, was deze situatie niet optimaal te noemen. In de afgelopen maanden hebben er gesprekken plaatsgevonden met de Gemeente met als resultaat dat wij weer onder onze eigen vlag huishoudelijke zorg in de wijk mogen gaan verlenen. Dit is zeker een feestje waard!

Zonder de andere organisaties te kort te willen doen weet ik dat de beste medewerkers huishoudelijke zorg bij ons in dienst zijn èn er ook zeer kundige en gedreven medewerkers op de planning en cliëntadministratie werken. Deze combinatie maakt dat wij, naar mijn mening, boven de andere aanbieders uitstijgen in onze zorgverlening. Ik wil bij deze dan ook iedereen hartelijk bedanken voor alle inzet in de afgelopen tijd èn feliciteren met dit mooie resultaat.

Met hartelijke groet,

Corrie van Breemen

Geplaatst in: Nieuws

Drukbezochte receptie bij 10-jarig bestaan Ontmoetingcentrum

Het Ontmoetingscentrum, onderdeel van Zorgcentrum Aelsmeer, hield een receptie voor het 10 jarig bestaan. Veel mantelzorgers, vrijwilligers, oud-cliënten en medewerkers bezochten de receptie. Wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg opende de bijeenkomst.


De Wethouder gaf aan dat hij vanaf het begin betrokken is bij het Ontmoetingscentrum, nog in de tijd van de vorige directeur van het Zorgcentrum Jan Dreschler. En dat hij ook zorggedragen heeft voor extra steun voor het Ontmoetingscentrum. Wethouder Verburg: ‘In die tijd was het al duidelijk dat er steeds meer inwoners met dementie kwamen, mede door de vergrijzing. Ik ben blij dat we met het gemeentebestuur die keuze hebben gemaakt. Er staat nu een fantastisch team onder leiding van Ellen Millenaar. De medewerkers en betrokken vrijwilligers van het ontmoetingscentrum doen heel belangrijk werk en bieden een ondersteuningsprogramma voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Cliënten worden geholpen om te gaan met de gevolgen van hun ziekten en ze bieden naasten informatie en steun. Het is ook een grote ontlasting voor mantelzorgers. De activiteiten bestaan onder andere het uit activeren van de hersenen door spel, bewegen en het terughalen van herinneringen. Maar ook sociale contacten zijn belangrijk en wandelen is een vast onderdeel.’ Wethouder Verburg vroeg om een applaus voor iedereen die hier een bijdrage aan leverde.

De komende jaren stijgt het aantal ouderen in Aalsmeer, net als in de rest van Nederland. Daarmee neemt de zorg voor dementerende ouderen ook toe. Om er voor te zorgen dat zij zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen, heeft het college van burgemeester en wethouders de ‘Dementie-aanpak Aalsmeer 2014-2018’ laten ontwikkelen. Over het algemeen willen dementerenden het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ook hun mantelzorgers hebben vaak deze wens. De gemeente wil doen wat nodig is om dit mogelijk te maken. Er wordt vooral ingezet op die mensen, die hulp en ondersteuning het meest nodig hebben. In de nieuwe aanpak zijn dan ook in integrale veiligheidschecks en maatwerk op het gebied van veiligheid, waaronder het installeren van brand- en CO-melders belangrijk.

Eén op de vijf inwoners heeft kans om dementie te krijgen. In Aalsmeer bijna 500 inwoners. Aangezien de gevolgen ingrijpend zijn voor zowel de patiënt, mantelzorger als omgeving zet de gemeente Aalsmeer de komende jaren hier vol op in. Zo stelt de gemeente voor (beginnend) dementerenden en hun mantelzorgers een dementie-app beschikbaar, gaan we risico gestuurd werken en intensiveren we de respijtzorg om mantelzorgers ruimte te bieden.(bron: Gemeente Aalsmeer)
Geplaatst in: Nieuws